Szukasz pracy? Zadzwoń: 071 75 88 150 Telefon alarmowy dla opiekunek za granicą. Czynny 24h. - 535 228 007

Niemcy od kuchni (ciekawostki i przepisy)

Niemcy od kuchni (ciekawostki i przepisy)

Każdy kraj, zwłaszcza ten, w którym zamierzasz podjąć pracę, warto poznać „od kuchni”. I to w sposób dosłowny. Poniżej znajdziesz garść ciekawostek na temat kuchni w Niemczech, jak również znalezione w sieci, ciekawe niemieckie przepisy na pyszne potrawy.

Czy wiesz, że:

  • Tradycyjne niemieckie śniadanie to najczęściej biała kiełbasa.
  • W Niemczech jest ponad 300 gatunków chleba i ponad 6 tysięcy gatunków piwa, którego zaraz po Czechach piją najwięcej w Europie. W dodatku Niemcy są kawoszami. Kawa cieszy się u nich znacznie większym uznaniem niż herbata.
  • Kuchnia Niemiecka jest bardzo pożywna, przede wszystkim królują w niej ziemniaki i wieprzowina. Głównie mięso wieprzowe używa się do wyrobu kiełbasy – wurst, która jest nie tylko smaczną przekąską, ale również jednym z podstawowych elementów kuchni.
  • Jednym z tradycyjnych dań niemieckich jest leberkäse, czyli klasyczny zapiekany pasztet wątrobiany. Piecze się go w formach takich, w jakich wypieka się chleb. Zwykle podawany jest np. z sałatką ziemniaczaną.
  • Kolejnym smacznym daniem, często pojawiającym się na stołach niemieckich rodzin jest kässpätzle, czyli tradycyjne niemieckie kluski serowe. Przyrządza się je z bardzo gęstego ciasta, wyrabianego na desce. Następnie trzeba je po kawałeczku zeskrobywać z deski do wrzątku. Kässpätzle podaje się ze śmietaną, serem z Allgäu i smażoną cebulką.
  • Oprócz miłośników pożywnych dań z mięsa, możemy spotkać zwolenników potraw z ryb i owoców morza. Wielką sławą cieszą się placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i śmietaną.
  • Najlepszym przykładem na niemiecki deser jest wykwinty smak kremu berlińskiego. Jest on przyrządzany na bazie jajek, cukru, mąki ziemniaczanej, białego wina, koniaku, siekanych pistacji i śmietanki.
  • Warto również wspomnieć o białych pierniczkach, które są niezwykle aromatyczne, a robi się je z masą marcepanową. Słodką kropką nad i jest niemiecka szarlotka zwana jako apfelstrudel. Według tradycyjnej receptury powinna być zrobiona z kwaśnych jabłek oraz rodzinek maczanych w rumie.

Źródło

Przepisy kuchni niemieckiej

Poznaj nasze niemieckie przepisy, które pokochają Twoi podopieczni.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:
10-12 średnich ziemniaków 6-7 cm średnicy
1 cebulka biała 5 cm średnicy
1 cebulka czerwona j.w. (wg uznania)
1 ząbek czosnku
5 dużych ogórków kiszonych 10 cm długości
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków (jak kto lubi)
podane ilości są orientacyjne – ilości należy dobierać wg. własnego upodobania
Sposób przygotowania: Gotujemy kartofelki w koszulkach (bez soli), czekamy aż ostygną – kroimy je w kosteczkę. Ogóreczki i cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Czosnek wyciskamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy majonez i przyprawy. Sałatka gotowa. Najlepiej smakuje następnego dnia … lubi się przegryźć.

 

Zupa musztardowa z jajkiem

Składniki:
1 marchewka
2 ziemniaki
1/2 pora
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
plasterek selera
1 kostka rosołowa
1 łyżka musztardy dijon lub rosyjskiej
2 łyżki musztardy ziarnistej
1 łyżka zwyklej musztardy stołowej, lub sarepskiej
4 łyżki gęstej śmietany
po jajku na twardo na osobę
sól, pieprz, oliwa do smażenia
Sposób przygotowania: Cebule i pora pokroić w kostkę i zasmażyć na oliwie. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę dodać kostkę, przyprawy, starty czosnek i ugotować, dodając cebule i pora pod koniec gotowania. Wywar z warzywami zmiksować blenderem. Następnie dodać musztardę, dobrze roztrzepać, zagotować i na koniec zaprawić zupkę śmietana. Jeśli wolimy zupę gęstsza można dodać do śmietany łyżkę maki ziemniaczanej. Zupka smakuje fajnie z jajkami na twardo, bądź z groszkiem ptysiowym, albo ze świeżym pieczywem. Dobrze komponuje się również z ziołami.

 

Rosół z kluskami z wątroby

Składniki:
1 cebula
pęczek pietruszki
łyżka masła
100 g mąki
1jajo
100 g mielonej wątroby
majeranek, pieprzy sól, gałka muszkatołowa
1 l dobrego rosołu
Sposób przygotowania: Obraną cebulę i pietruszkę pokroić drobno, dusić na maśle pod przykryciem 5 minut. Mąkę przesiać, dodać jajo, wątrobę oraz trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na kluski kładzione). Dodać duszoną cebulę i pietruszkę. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować rosół, przetrzeć do niego ciasto za pomocą sita do klusek. Gotować do wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Ozdobić siekaną pietruszką.

 

Wieprzowina w sosie piwnym

Składniki:
1 kg niezbyt tłustego schabu karkowego
sól
grubo mielony czarny pieprz
1/2 l jasnego piwa
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny lub ocet winny
Sposób przygotowania: Mięso dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem. Do dużego rondla wlej piwo, włóż mięso wieprzowe, dodaj obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmij z rondla, wywar przecedź przez gęste sito i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotuj, ciągle mieszając, a gdy zgęstnieje, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Przypraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokrój w plastry, włóż do sosu i jeszcze raz szybko zagotuj.

 

Berlińska zupa ziemniaczana

Składniki:
50 dag ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
800 ml bulionu warzywnego
5 gałązek majeranku
100 ml kremówki
sól
pieprz
Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój włoszczyznę. Posiekaj cebule. Boczek pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i 2/3 boczku. Dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż przez chwilę. Wlej bulion, dodaj 2 gałązki majeranku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmaż na chrupko na suchej patelni. Z zupy wyjmij gałązki majeranku, całość zmiksuj i połącz ze śmietaną. Zagotuj jeszcze raz, przypraw, posyp listkami majeranku i skwarkami z boczku.

 

Placek cebulowy (zwiebelkuchen)

Składniki:
50 dag mączystych ziemniaków
sól
1.2 kg cebuli
3 pory
4 dag drożdży
50 ml mleka
25 dag mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka kminku
pieprz
30 dag gęstej kwaśnej śmietany
5 jajek
gałka muszkatołowa
tłuszcz do posmarowania blachy
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze. Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. Piecz 40 minut w temp. 200 st. C. Rada: Gdy w Alzacji przychodzi czas Federweissera – młodziutkiego, jeszcze lekko musującego, mętnego wina – nie może zabraknąć zwiebelkuchen.

 

Niemiecki kołacz osterfladen

Składniki:
50 dag mąki
1/4 l mleka
4 dag drożdży
10 dag cukru
10 dag masła
szczypta soli
skórka otarta z 1 małej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kilka kropli aromatu arakowego lub rumu
5 jajek
3 łyżki śmietanki
8-10 dag rodzynek
tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek. Mleko podgrzewamy. Rozkruszone drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Wlewamy do mąki i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy 3/4 masła w pozostałym ciepłym mleku. Do rozczynu dodajemy masło z mlekiem, sól, skórkę z cytryny, cynamon, rum i 3 jajka. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ściereczkę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, krótko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy na owalny placek. Pozostałe jajka roztrzepujemy ze śmietanką i smarujemy placek. Posypujemy cukrem i rodzynkami. Pomagając sobie ściereczką, zawijamy brzegi placka do środka, układamy na natłuszczonej blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy placek resztą rozpuszczonego masła. Blachę wsuwamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160°C (w piekarniku z termoobiegiem) i pieczemy przez 50 minut.

 

Placki z kiszonej kapusty

Składniki:
50 dag ziemniaków
50 dag kiszonej kapusty
1 jajko
5 dag mąki
sól
pieprz
cukier
3-4 łyżki oleju
15 dag gęstej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
8 plasterków wędzonego łososia
koperek do dekoracji
Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem i mąką. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy usmaż placuszki na oleju (po 3 minuty z każdej strony). Śmietanę przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placki i łososia przełóż na talerzyki, podawaj ze śmietaną. Ozdób koperkiem.

 

Matiesy w sosie śmietankowym

Składniki:
8 filetów śledziowych – matiesów
2 cebule
2 winne jabłka
10 dag korniszonów
25 dag gęstej śmietany (np. tortowej)
150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ziaren białego pieprzu
1 łyżka tartego chrzanu
cukier
listek laurowy
koperek
Sposób przygotowania: Namocz filety (12 godzin). Od czasu do czasu zmieniaj wodę. Cebulę pokrój w cienkie krążki, obrane jabłka na kawałki , korniszony na plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, udekoruj koperkiem.

 

Zupa z brązowej soczewicy po bawarsku

Składniki:
20-30 dag brązowej soczewicy
1 duża marchew
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
natka
ostra papryka
sól
pieprz
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek posiekaj i zrumień na maśle. Marchew i pomidory pokrój w kostkę. Soczewicę zalej litrem wody, dodaj liść laurowy i gotuj 40 minut. Na 15 minut przed końcem dodaj marchew, a gdy zupa jest prawie gotowa – pomidory, cebulkę i czosnek. Przypraw, udekoruj natką.

 

Rollo z kurczaka

Składniki:
4 piersi z kurczaka
50g szynki
50g pieczarek
50g żółtego sera
1 mała cebula
1 papryka (najlepiej żółta lub czerwona)
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
sól
pieprz
oregano
chili
pietruszka (do dekoracji)
Sposób przygotowania: Szynkę pokroić w plastry o boku 0,5 cm. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić na cienkie plasterki. Cebule posiekaj. Czosnek posiekać i utrzeć z solą, pieprzem i oregano. Rozgrzać na patelni połowę oleju i przesmażyć paprykę z czosnkiem i posiekaną cebulą. Zawartość patelni wymieszać z szynką i serem. doprawić do smaku. Piersi z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Posmarować każdy płat musztardą, oprószyć przyprawami, nałożyć farsz i całość zwinąć za pomocą folii aluminiowej. Roladki wstawić na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 170′. Gotowe! Najlepiej podawać z sosem koperkowym.

 

Knedle bawarskie

Składniki
75 dag ziemniaków
25 dag mąki
2 jajka
sól
pieprz
1/2 czerstwej bagietki
masło lub margaryna
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Wbić surowe jajka, dodać przesianą mąkę oraz pieprz i sól. Uformować umączonymi rękami wałek, odcinać placuszki. Bułkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Na spłaszczone knedlowe placuszki kłaść rumiane grzanki, formować okrągłe knedle i natychmiast kłaść do osolonego wrzątku (można dodać do wody łyżkę oleju, żeby kluski się nie kleiły). Podawać gorące okraszone masłem, najlepiej z pikantną surówką.

 

Brokuły w potrawce po niemiecku

Składniki:
1 brokuł,
20 dag fasolki szparagowej (może być mrożona),
10 dag pieczarek,
po 1 zielonej, czerwonej i żółtej papryce,
2 marchewki,
1 cebula,
3 łyżki oleju,
1 szkl. bulionu,
sól, pieprz
Sposób przygotowania: Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki. Strąki papryki umyć, pokroić na kawałki. Marchewki oczyścić, pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać, posiekać. Warzywa (oprócz brokułów) i pieczarki podsmażyć na oleju. Wlać bulion, dusić 20 minut. Dodać brokuły, dusić 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Glühmost
Składniki:
1 litr soku jabłkowego (tłoczony z owoców, bez dodatku cukru)
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
2-3 łyżki miodu
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarna kardamonu w łupinkach (lekko rozgniecione)
1 anyż gwiaździsty (opcjonalnie)
50 ml calvadosu
25 ml jasnego rumu
Sposób przygotowania: Do garnka wlać sok jabłkowy, dodać miód, wanilię i przyprawy korzenne. Podgrzewać całość przez około 10 minut. Nie doprowadzać do zagotowania. Dodać calvados i rum. Wymieszać. Przecedzić i przelać do szklanek lub kubków.

 

WIEJSKIE BUŁECZKI

Składniki:
główka sałaty rzymskiej
500 g pomidorów
2-3 średniej wielkości cebule
2-3 łyżki mąki
sól
200 g śmietany
5 łyżek oleju
125 g słodkiej musztardy
1 łyżka ostrej musztardy
750 g Fleischkäse
10 kajzerek

Sposób przygotowania: Pomidory pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki i opanierować je w mące. Śmietanę, słodką i ostrą musztardę zmieszać i doprawić solą. Fleischkäse pokroić na 5 grubych plastrów i przekroić je na pół. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć plastry, a następnie zawinąć je w folię aluminiową i trzymać w cieple. 2 łyżki oleju wylać na patelnię i obsmażyć plasterki cebuli na chrupko. Bułeczki poprzekrawać. Spodnią część posmarować sosem śmietanowo-musztardowym. Nakładać: sałatę, pomidory plastry pieczeni, ponownie sos śmietanowo-musztardowy i plasterki cebuli. Przykryć drugą częścią bułeczki i natychmiast podawać.

 

Spatzle – czyli niemieckie kluski kładzione

Składniki:
125 g (1 szklanka) mąki pszennej
60 ml (0.25 szklanki) mleka
2 jajka
0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
0.5 łyżeczki soli
3 l gorącej wody
2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie. Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.) Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową. Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie.

 

STOLLEN

Składniki:
1/2 szklanki (113 g) mleka
1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
4 łyżeczki (12 g) suszonych drożdży
Owoce:
1 szklanka (170 g) rodzynek (można zastąpić żurawinami kandyzowanymi – użyłam mieszanki sułtanek i żurawin)
1 szklanka (170 g) kandyzowanych owoców (dałam skórkę pomarańczową i wiśnie)
1/2 szklanki (110 g) rumu (brandy, koniaku…)
1 łyżka (15 ml) naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego
Ciasto:
2 1/4 szklanki (285 g) mąki pszennej1/2
1 łyżka (14 g) cukru (dałam 4 łyżki – 56 g)
3/4 łyżeczki soli (dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jajko
5 łyżek (75 g) masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki (56 g) wody lub mleka
1/2 szklanki (55 g) płatków migdałowych
50-70 g marcepana (pokrojonego w drobną kostkę lub startego na grubej tarce)
rozpuszczone masło (około 70 g – 1/3 kostki)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę. Rodzynki i kandyzowane owoce wymieszać z alkoholem i ekstraktem pomarańczowym (cytrynowym). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę (można je macerować do 24 w lodówce). W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, cynamon i starte skórki z cytrusów. Dodać zaczyn, jajko, masło i wodę (mleko). Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) przez 2-4 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Dodać owoce wraz z alkoholem i połączyć je z ciastem przy pomocy dłoni lub miksera na wolnych obrotach (około 4 minut). Przełożyć ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nie musi podwajać swojej objętości. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonym mąką blacie na prostokąt (20×12 cm). Wierzch posypać marcepanem i płatkami migdałów. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Można również złożyć ciasto klasycznie jak typowe Stollen. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w cieple na godzinę. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość 1-11/2 razy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 stopni. Piec 40-50 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnobrązowy. Ciasto przełożyć na kratkę i posmarować roztopionym masłem i posypać obficie przez sitko cukrem pudrem. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy. Kroić po ostudzeniu.

 

Szarlotka

Składniki:

120 g masła
120 g cukrów
180 g mąka
1 Cukier waniliowy
5 żółtek
1/2 łyżki Proszku do pieczenia
kilka łyżek mleka
5 białek
150 g cukrów pudrów
1,5 kg jabłek
tortowy dżem

Sposób przygotowania: Masło, cukier i wanilia mieszaj na pianę. Dodawać żółtko i mieszać do puszystej masy . Mąka, proszek do pieczenia i mleko dodać mieszając na zmianę powstaje do jednorodnej masy. Nakładać piekarskim papierem wyłożoną blachę i przy 170°C piec 15 – 30 min. Ciepły mus jabłkowy mieszać tortowym dżemem i nakładać na ciepłe ciasto. Białko jasno śnieżyć, cukrem i gładzić. Szarlotka gotowa.

 

Berliner Luft

Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
5 jajek
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
50 dag mrożonych malin
gałązka melisy cytrynowej
Sposób przygotowania: Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj sok cytrynowy i cynamon. W rondelku podgrzej wino, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj do masy żółtkowej, cały czas energicznie mieszając. Wstaw do lodówki, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj pianę z białek. Przełóż do pucharków, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłóż kilka ładnych malin, pozostałe wymieszaj z resztą cukru i zagotuj. Przetrzyj przez sitko, wstaw do lodówki. Sos malinowy podawaj do deseru. Udekoruj odłożonymi malinami.

Deser Jaglany

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
625 ml mleka ( 2,5 szklanki)
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy mleko wsypujemy do niego kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając. Do ugotowanej kaszy dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły, możemy dać więcej jak lubimy słodsze desery. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie ucieramy mikserem. W pucharki lub szklaneczki wykładamy połowę naszej masy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na jasną warstwę. Całość dekorujemy bitą śmietaną lub czekoladą, chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Źródła przepisów to serwisy ugotuj.to , mydwoje.pl , przepisy.net  oraz przepisy.pl .