Szukasz pracy? Zadzwoń: 071 75 88 150 Telefon alarmowy dla opiekunek za granicą. Czynny 24h. - 535 228 007

Rozgrzewające napoje dla seniora

Rozgrzewające napoje dla seniora

Coraz niższe temperatury coraz bardziej dają się we znaki. Jakiś czas temu pisaliśmy Wam, w jaki sposób opiekunka osób starszych może pomóc swoim podopiecznym w dbaniu o zdrowie i odporność zimą. Opieka seniora w tym okresie wymaga szczególnej dbałości o odpowiednią ilość ubrań a także właściwą dietę. W tym czasie ilość ruchu jest ograniczona a lubiane przez starsze osoby spacery są znacznie krótsze, niż latem czy choćby jesienią. Opiekunka powinna też zadbać o to, by w jadłospisie podopiecznego nie zabrakło ciepłych posiłków. Warto też przygotować rozgrzewające napoje dla seniora . Oto kilka propozycji przepisów, które możesz wykorzystać, jeśli seniorowi znudzi się klasyczna herbata z  cytryną i miodem. Tą z kolei wzbogacić można jeszcze o imbir i kurkumę, które pomogą w ochronie seniora przed infekcjami.

Jagertee (herbata alpejskich myśliwych)

Inna nazwa tego napoju to Jagatee – wersja nazwy zależna jest od regionu. Jest to napój alkoholowy, więc należy się upewnić, czy leki przyjmowane przez podopiecznego nie wykluczają tego typu trunków.

Na cztery porcje potrzeba nam:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 250 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • skórka z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • 50 ml schnappsa owocowego
  • 50 ml rumu
  • cynamon – 1 laska
  • anyż – 1 gwiazdka
  • goździki – 3 sztuki
  • czarny pieprz – 4 ziarenka
  • wrzątek (250 ml)

 

Należy zaparzyć herbatę wrzątkiem  i odczekać 2 minuty. Następnie w rondelku prawie do wrzenia doprowadzić na wolnym ogniu skórkę pomarańczową, wino oraz przyprawy. Do nich należy dodać miód, sok oraz herbatę (przepuszczoną przez sitko by zatrzymać fusy). Dodajemy schnappsa i rum i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do kubków. Napój przyrządzać należy tuż przed spożyciem.

 

Gorąca lemoniada z masłem

Nie jest to kuchnia niemiecka, ale przepis zdecydowanie wart jest wypróbowania!

Składniki na 4 porcje:

  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki soku wyciśniętego z cytryny
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki skórki cytrynowej (startej)
  • cynamon (4 całe laski – opcjonalnie)
  • łyżka masła

 

Gotujemy w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i skórkę, cały czas mieszając. Pilnujemy jednak, by napar był gorący, ale nie wrzący. W kubkach umieszczamy masło, po czym zalewamy je przygotowanym masłem. Można podawać z cynamonem.

 

Grzaniec jabłkowy

Do przygotowania 2 porcji tego aromatycznego napoju potrzeba:

  • pół litra soku z jabłek
  • 2 laski cynamonu
  • goździki (kilka sztuk)
  • kawałek świeżego imbiru (obranego)
  • skórka z połówki pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy

Soki jabłkowy i pomarańczowy wlewamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki i gotując na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do najmniejszej możliwej wielkości i podgrzewamy jeszcze kilka minut.