SZUKASZ PRACY? 71 75 88 130 Telefon alarmowy 24H dla opiekunek - 71 72 42 989

Dieta seniora jesienią

Coraz ciemniejsze, chłodniejsze i bardziej deszczowe dni zaczynają dawać się we znaki. Pogorszenie aury szczególnie odczuwają seniorzy, którzy ze względu na wiek mają osłabiony układ odpornościowy. Latem organizm dostawał mnóstwo witamin i minerałów w postaci świeżych warzyw czy owoców. Jesienią jest to trochę trudniejsze, ale nie niemożliwe. Warto zatem dowiedzieć się, jak komponować jesienne potrawy, by przy okazji zadbać o zdrowie podopiecznego.

Jesienne potrawy z letnich produktów

Początek jesieni to czas, w którym do woli można korzystać ze skarbów lata. Zebrane w lesie i ogrodzie owoce warto zamrozić – dzięki temu Ty i Twój podopieczny dłużej będziecie cieszyć się ich smakiem. W zamrażarce mogą się znaleźć: truskawki, porzeczki, maliny, jagody. Także warzywa, takie jak cukinia, fasolka szparagowa, szpinak, brokuły, da się przechować w ten sposób. Z owoców przygotujesz kompoty i desery, będą też dodatkiem do ciast czy musli. Natomiast z warzyw przyrządzisz smaczne i pożywne potrawy: zupy, sosy, gulasze lub sałatki.

Innym sposobem na zatrzymanie lata na dłużej jest… zamknięcie go w słoikach. Chodzi tutaj przede wszystkim o kiszonki, które są nieocenionym wsparciem dla osłabionego układu odpornościowego. Nazywa się je naturalnymi probiotykami, i słusznie – regularne spożywanie kiszonych produktów wzmacnia jelita. Kiszonki to również bogate źródło witamin z grupy B, A, E i K. Dzięki nim możesz wyposażyć organizm seniora w wapń, magnez, potas i fosfor, które okażą się skuteczną bronią przeciwko sezonowym infekcjom czy obniżeniu nastroju. Warto jednak pamiętać, że osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny ostrożnie korzystać z dobrodziejstw kiszonek. Powodem jest duża zawartość soli, której w tym przypadku należy unikać. Nie trzeba z nich jednak rezygnować. Wystarczy tak ułożyć tygodniowy jadłospis dla seniora, aby nie powtarzały się w nim za często.

dieta seniora

Dieta wzmacniająca układ immunologiczny

Osoby starsze są bardziej narażone na przeziębienia czy na sezonowe osłabienie organizmu. Twój podopieczny może mieć wahania nastroju i odczuwać wzmożoną senność. Jesienią te dolegliwości są często spotykane, ale nie należy ich lekceważyć. Zadbaj o odpowiednią dietę seniora, a zminimalizujesz ryzyko chorób i infekcji. Jak to zrobić? Przede wszystkim zwróć uwagę na to, by jesienne potrawy były bogate w witaminę C. To ona wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i hamuje namnażanie się wirusów. Na talerzu seniora powinna się więc znaleźć papryka, kapusta, brukselka i brokuły. Jako przekąskę albo podwieczorek podaj pomarańczę czy rozmrożone wcześniej jagody. Letnie owoce sprawdzą się także do naleśników czy pierogów.

Drugim ważnym dla odporności składnikiem jest cynk, który wspomaga wytwarzanie przeciwciał. Jego źródło to przede wszystkim pestki dyni. Jesienią króluje ona na stołach, więc łatwo będzie skorzystać z jej zdrowotnego działania. Cynk można znaleźć także w kiełkach pszenicy i w wątrobie cielęcej. Wspomniana wcześniej dynia jest również dobrym źródłem beta-karotenu, także potrzebnego organizmowi jesienią.

Kiedy przygotowujesz podopiecznemu jesienne dania, nie zapominaj o tłuszczach. Nie warto jedynie przesadzać z ich ilością, gdyż w nadmiarze mogą dać skutek odwrotny do oczekiwanego. Mowa tutaj zwłaszcza o tłuszczach nasyconych obecnych w przetworzonych potrawach, wędlinach i boczku. Warto skupić się na zdrowych tłuszczach roślinnych i tych pochodzących z ryb. Te ostatnie zawierają dodatkowo cenne kwasy omega-3, które wspierają odporność, a także witaminę D, potrzebną zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

dieta na odporność

Jak przyrządzać jesienne potrawy dla seniora?

Jesień to bez wątpienia najciekawsza kulinarnie pora roku. Ilość zdrowych, świeżych produktów jest tak duża, że z powodzeniem przygotujesz z nich smaczny posiłek dla podopiecznego. Możesz wybierać spośród sezonowych warzyw i owoców – upewnij się tylko, że osoba starsza je lubi i nie jest na żadne uczulona. Na śniadanie podaj owsiankę z jagodami lub gruszką albo omlet ze świeżym pomidorem. W porze obiadowej świetnie sprawdzi się gulasz mięsno-warzywny lub leczo. Na kolację zaserwuj rybę z piekarnika z brokułem czy chociażby pożywną zupę krem z dyni. Wystarczy zmiksować upieczoną albo ugotowaną dynię i dodać ją do ugotowanego wcześniej bulionu. A co z przekąskami? Zamiast tłustych chipsów czy słonych paluszków podaj pokrojoną na paski paprykę albo wyciśnij sok ze świeżych pomarańczy.

Bogactwo świeżych produktów sprawia, że tworzenie jesiennego jadłospisu dla seniora nie jest trudne. Wystarczy jedynie odpowiednio wcześniej się do tego przygotować lub na bieżąco gromadzić dostępne jeszcze skarby lata i jesieni. Weź pod uwagę preferencje podopiecznego – nie musi bowiem lubić wszystkich dostępnych warzyw i owoców. Wspólnie na pewno znajdziecie sposób, żeby dostarczyć osobie starszej potrzebnych witamin i minerałów. Pamiętaj, że odporność zawsze idzie w parze z zadowoleniem oraz dobrym samopoczuciem.