SZUKASZ PRACY? 71 75 88 130 Telefon alarmowy 24H dla opiekunek - 535 228 007

Gotowanie dla podopiecznego

Obowiązki opiekunki osób starszych, choć podobne, mogą mieć inny zakres w zależności od szteli. Często należy do nich gotowanie dla podopiecznego. Nie trzeba się tego obawiać – wystarczy, że będziesz pamiętać o przygotowywaniu pełnowartościowych posiłków. Zdarza się też, że jadłospis dla seniora jest ograniczony przez choroby czy alergie pokarmowe. Jeżeli zastanawiasz się, co gotować starszej osobie, ten tekst jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, jak powinny wyglądać posiłki dla seniora i jak skomponować ciekawe menu.

Menu dla seniora, czyli co jada się w Niemczech

Wbrew pozorom kuchnia niemiecka nie różni się tak bardzo od naszej. Czasami można odnieść wrażenie, że gospodynie inspirowały się przepisami, które są szeroko znane w Polsce. Na talerzach Niemców lądują przede wszystkim różnego rodzaju mięsa. Do najpopularniejszych dań należą kiełbaski, gulasze i pieczenie. Nasi zachodni sąsiedzi lubują się szczególnie w daniach jednogarnkowych – nie tylko dobrze smakują, ale też oszczędzają czas. W łatwy i szybki sposób można ugotować obiad na dwa albo nawet na trzy dni. Do mięsa najczęściej dodawane są ziemniaki. Używa się ich też jako składnika do zapiekanki z warzywami lub do placków ziemniaczanych. Natomiast do tradycyjnych niemieckich potraw należą kluski serowe, knedle, sałatka ziemniaczana i pasztet z wątróbki. Układając tygodniowy jadłospis dla seniora, pamiętaj, że Niemcy jadają zupy głównie w soboty i zwykle w postaci kremów lub bulionów.

Już na początku pobytu w Niemczech warto poznać zwyczaje panujące w domu podopiecznego. W trakcie rozmowy z osobą starszą albo jej bliskimi porusz temat kuchni i gotowania. Zapytaj, co lubi jeść senior, a czego lepiej unikać podczas przygotowywania potraw. Być może okaże się, że zna polską kuchnię, próbował niektórych potraw i bardzo je sobie chwali. Wtedy śmiało możesz gotować posiłki, które są Twoją specjalnością. Koniecznie dopytaj też o ograniczenia diety, zwłaszcza jeśli podopieczny cierpi na choroby przewlekłe. Często wśród zaleceń lekarzy znajduje się także odpowiednia dieta. Niektóre produkty są zabronione również w trakcie rekonwalescencji czy przed zabiegami.

posiłek dla seniora

Przykładowy jadłospis dla seniora

Osoby starsze powinny dziennie jeść 4-5 niewielkich posiłków. Warto zwrócić uwagę na to, żeby były one dobrze skomponowane – chodzi o podaż białka, węglowodanów oraz warzyw lub owoców. W ten sposób do organizmu seniora trafi odpowiednia porcja witamin i minerałów. Między posiłkami zachęcaj podopiecznego do picia wody. Pamiętaj, że osoby starsze mają tendencję do ograniczania przyjmowania płynów czy całkowitego zapominania o nim. A dzienna dawka napojów, którą powinny przyjąć, to 1,5-2 litry. Najlepiej sprawdzi się woda (można dodać do niej miętę czy plasterek cytryny) albo słaba herbata czy kompot.

Na śniadanie możesz podać seniorowi pełnoziarniste pieczywo. Dodaj do niego dżem lub marmoladę, a jeśli osoba starsza woli wytrawne śniadania – twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką czy kiełbaski. Jako obiad świetnie sprawdzi się wspomniany wcześniej gulasz, a także bigos lub zapiekanka z makaronem czy ziemniakami. Dobrym pomysłem jest też zupa krem z cukinii, kalafiora, brokułu, dyni. Możesz do niej dodać małe klopsiki. Aby danie było bardziej sycące, podaj na osobnym talerzyku pieczywo albo naleśniki. Jako dodatek do obiadu najczęściej spotyka się ziemniaki. Warzywa i surówki są mniej chętnie wybierane przez seniorów. Dlatego warto umieścić jak najwięcej warzyw bezpośrednio w daniu głównym albo w formie zupy.

Jeżeli podopieczny lubi polską kuchnię, możesz raz na jakiś czas zaproponować mu chociażby pierogi czy kotlet schabowy. Wybieraj te dania, które zna i lubi senior.

A co z kolacją? Sprawdzą się tu lekkie i jednocześnie sycące dania. W zimie możesz podać lekki gulasz warzywny albo zupę, natomiast latem mięsne galaretki, owoce, jajka.

menu dla seniora

Słodycze w menu osoby starszej – tak czy nie?

Posiłki dla seniora powinny być bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie lekkostrawne. Należy unikać przetworzonej żywności czy gazowanych napojów. Wielu opiekunów zadaje sobie pytanie: czy jadłospis dla seniora może obejmować słodycze? Okazuje się, że tak. Trzeba tylko brać pod uwagę stan zdrowia podopiecznego. Jeśli cierpi on na cukrzycę, warto ograniczać słodkości oraz kontrolować ilość spożywanego cukru i tłuszczu. Idealnym rozwiązaniem będą samodzielnie pieczone ciasta. Niemcy najchętniej jedzą strudel jabłkowy z lodami albo polewą czekoladową. Innym smacznym deserem jest donauwelle – dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i wiśniami, polane czekoladą, a także placek drożdżowy z budyniem i miodem.

Przygotowując menu dla seniora, należy dbać o to, by każdy posiłek był pełnowartościowy. To, co osoba starsza je, wpływa na jej samopoczucie i zdrowie. Jeżeli podopieczny nie musi przestrzegać ścisłej diety, to śmiało możesz popisać się swoimi kulinarnymi zdolnościami. Zwróć uwagę jedynie na to, żeby jedzenie nie było zbyt tłuste. Dodawaj do posiłków duże ilości warzyw, a przynajmniej dwa razy w tygodniu podaj potrawę z ryb. Różnorodność potraw pozwoli na utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety dla seniora.