SZUKASZ PRACY? 71 75 88 130 Telefon alarmowy 24H dla opiekunek - 535 228 007

Jakie potrawy gotować jesienią w Niemczech?

Zmienna, jesienna pogoda nie sprzyja odporności. Na sezonowe infekcje szczególnie narażeni są seniorzy, których organizmy są osłabione wiekiem i przewlekłymi schorzeniami. W walce z przeziębieniami pomaga odpowiednia dieta, jednak jesienią dostęp do świeżych, sezonowych warzyw i owoców jest coraz mniejszy. Co może zatem zrobić opiekunka osoby starszej, żeby pomóc podopiecznemu przetrwać chłodne miesiące? Warto opierać się na składnikach, które są dostępne jesienią, a także powszechnie lubiane w Niemczech. Oto jesienny jadłospis dla seniora!

Opiekunka osoby starszej ma wpływ na jej zdrowie

Osoby starsze bardziej niż my odczuwają sezonowe zmiany temperatur i reagują na nie pogorszeniem odporności. Może się u nich pojawić ogólne osłabienie organizmu i wahania nastrojów. Podopieczny często jest też bardziej senny i zmęczony. Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta, którą opiekunka seniora powinna wprowadzić. Dzięki temu przykre jesienne dolegliwości będą ustępować, a infekcje staną się rzadsze. Co zatem powinno znaleźć się w menu podopiecznego? Na odporność dobrze zadziała zwiększona dawka witaminy C. To ona hamuje namnażanie się wirusów i pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji przez całą jesień i zimę. Na talerzu seniora powinna więc znaleźć się papryka, brukselka, kapusta i brokuł. Nie może też zabraknąć owoców – tu najlepsze będą cytrusy. Dobrym pomysłem jest też mrożenie jagód po letnich zbiorach. Są one bombą witaminową, a jesienią okażą się idealnym dodatkiem do pierogów i klusek.

opiekunka osoby starszej

Pierwiastkiem, którego nie może zabraknąć w diecie, jest także cynk: wspomaga bowiem organizm w wytwarzaniu przeciwciał. Można go znaleźć przede wszystkim w dyni i w jej nasionach, a także w wątrobie cielęcej i w kiełkach pszenicy. W okresie jesienno-zimowym osoba starsza powinna dostarczać organizmowi także beta-karoten. Niech więc jej dieta będzie bogata w marchew, szpinak i jarmuż. Nie należy też zapominać o tłuszczach, ale o tych zdrowych. Warto więc zamienić tłuste kiełbasy, smalec czy boczek na ryby oraz oleje roślinne. W tłuszczach roślinnych i zwierzęcych znajdują się też zbawienne dla odporności kwasy omega-3 i omega-6. Ryby to również źródło witaminy D, której, ze względu na brak słońca, jesienią i zimą bardzo często nam brakuje.

Jesienne potrawy, które warto podać seniorowi

Jeśli pracujesz w Niemczech jako opiekunka osoby starszej, to być może słyszałaś już o upodobaniach kulinarnych niemieckich seniorów. Niektóre lubiane przez nich potrawy i składniki śmiało można przemycić do jesiennych dań. Oto kilka z nich:

Dynia: królowa jesiennego jadłospisu dla seniora

Lista korzyści, jakie daje wprowadzenie dyni do menu podopiecznego, jest bardzo długa. To smaczne, lekkostrawne warzywo w ponad 90% składa się z wody. Nie trzeba się więc martwić o nawodnienie osoby starszej. Na dodatek dynia ma mało kalorii oraz bardzo dużo witamin i minerałów. Jest źródłem witaminy C i beta-karotenu, dobrze wpływającego na skórę i oczy. A jakie potrawy można przyrządzić z dyni? Na przykład aromatyczne zupy kremy z dodatkiem imbiru i z kleksem śmietany. Można też dodać do niej mleko kokosowe. Dobrym pomysłem będą też placuszki dyniowe czy dynia pieczona w piekarniku.

Po spacerze: rozgrzewające jesienne dania

Chłodny wiatr czy niskie temperatury nie zachęcają do wyjścia na zewnątrz. Warto jednak zachęcać seniora do spacerów – podziałają korzystnie na jego odporność. A po powrocie zaserwuj podopiecznemu rozgrzewającą, warzywną zupę na smacznym bulionie. Lepiej jednak nie nadużywać maggi i sztucznych przypraw, a zastąpić je ziołami czy własnoręcznie przygotowaną kostką rosołową. Do takiej zupy wystarczy dołączyć kromkę świeżego chleba. A jeśli zupa nie wystarczy, postaw na pożywne danie główne. Niemieccy seniorzy uwielbiają przede wszystkim dania jednogarnkowe, jak gulasze. Z ich aprobatą spotkają się też: bigos, łazanki albo leczo. Odwiedź więc pobliski warzywniak i skorzystaj z tego, że pełno w nim jeszcze papryki, pomidorów i cebuli. Innym pomysłem są pieczone i duszone mięsa z warzywami, w sosie własnym. Tego typu dania są bardzo wygodne, gdyż wystarczy ugotować większą porcję na 2-3 dni. Nie trzeba się codziennie zastanawiać, co też dziś przyrządzić na obiad.

jadłospis dla seniora

Nie zapominaj też o ciepłych, aromatycznych napojach. Do ulubionej herbaty seniora wrzuć kawałek imbiru i plasterek cytryny. Świetnym pomysłem jest też sok z malin, a także napar z dzikiej róży i czarnego bzu. Warto wspomnieć, że jesienią Niemcy chętnie piją grzane wino z dodatkami, nazywane Glühwein. Dodają do niego najczęściej goździki i pomarańcze. Ten napój co prawda doskonale rozgrzewa, ale nie jest najlepszym wyborem w starszym wieku. Szczególnie, jeśli Twój podopieczny ma nadciśnienie.

Na co powinna uważać opiekunka osoby starszej?

Jesienią w lasach pojawia się mnóstwo grzybów, ale z nimi trzeba się obchodzić ostrożnie. Nawet, jeśli w Polsce zbierasz grzyby samodzielnie, tutaj lepiej tego nie robić. W Niemczech rosną inne grzyby i okaz, który wydaje się dobrze znany, w rzeczywistości może być zupełnie inną odmianą. Nie warto ryzykować, zwłaszcza, że grzyby są dla osób starszych zbyt ciężkostrawne. A jeśli już o tym mowa, z menu seniora dobrze będzie usunąć potrawy ciężkie, tłuste i smażone. Lekkie potrawy z dużą ilością warzyw – o takie powinna zadbać opiekunka. Nad osobami starszymi trzeba roztoczyć szczególną opiekę, a dbanie o ich prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne.