Niemiecka kuchnia kojarzy nam się głównie z ciężkimi, treściwymi potrawami, i co najważniejsze, dużą ilością mięsa. Jak się jednak okazuje, nasi zachodni sąsiedzi są otwarci na nowości kulinarne, a wielu z nich nie je mięsa w ogóle. Opiekunki pracujące w Niemczech zauważają, że równie częsta, jak tradycyjne potrawy, jest nowoczesna kuchnia wegetariańska. Czy takie odżywianie jest zdrowe dla seniora? Jak komponować posiłki bezmięsne tak, by były pełnowartościowe? Dziś rozwiejemy Twoje wątpliwości dotyczące diety bez mięsa na szteli.
Kuchnia wegetariańska: trend czy styl życia?
Dieta wegetariańska opiera się głównie na rezygnacji z mięsa; wiele osób rezygnuje także z ryb. Zamiast nich spożywają produkty roślinne, jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, zboża, nabiał, produkty węglowodanowe (kasze, ryże, makarony, ziemniaki). Tego typu dieta dostarcza dużej ilości witamin, minerałów i błonnika, co przekłada się na lepsze zdrowie, zwłaszcza u starszych osób. Kuchnia wegetariańska jest coraz popularniejsza także w Niemczech, gdzie mięsne posiłki są wpisane w tradycję. Szacuje się, że dziś już kilkanaście procent dorosłych Niemców przeszło na dietę wegetariańską. Skąd takie zmiany? Ludzie, także ci w podeszłym wieku, rezygnują z mięsa dla poprawy zdrowia i kondycji. Niestety, wraz z upływem lat wzrasta ryzyko groźnych chorób, jak nadciśnienie, problemy sercowo-krążeniowe lub cukrzyca. Tłuste, mięsne potrawy mogą przyczyniać się do ich rozwoju. Natomiast lekka, roślinna dieta pozwala kontrolować stan zdrowia, a dodatkowo dodaje energii i poprawia trawienie. Inni seniorzy decydują się na przejście na wegetarianizm z powodów etycznych i światopoglądowych. Pragną bardziej dbać o planetę i nie chcą wspierać przemysłu mięsnego.
Twój podopieczny chce przejść na dietę bez mięsa? Bez względu na Twoje przekonania w tym temacie, warto go wspierać. Zanim jednak zmienisz cokolwiek w codziennym menu seniora, skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem. Osoby starsze ze względu na schorzenia mają różne potrzeby żywieniowe. Wiele leków może na siebie oddziaływać, a często muszą być przyjmowane z konkretnymi posiłkami i składnikami. Dlatego tak ważne jest, żeby dieta była jak najlepiej dopasowana do potrzeb konkretnego organizmu. I pamiętaj, że nagła i nieplanowana rezygnacja z mięsa może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nierzadko prowadzi bowiem do niedoborów białka, żelaza, wapnia i witaminy B12. Konsultacja ze specjalistą pomoże tego uniknąć.
Roślinne zamienniki mięsa dostępne w Niemczech
W niemieckich sklepach można znaleźć dużo produktów, które mają zastępować wegetarianom i weganom mięso. Wystarczy pójść do najbliższego sklepu spożywczego, supermarketu czy sklepu ze zdrową żywnością. Bez problemu kupisz w nich smaczne, bogate w białko roślinne potrawy i produkty, które możesz włączyć do bezmięsnej diety seniora. Skupmy się jednak przede wszystkim na roślinnych zamiennikach mięsa. Są to produkty, które w założeniu mają przypominać mięso smakiem i konsystencją, a przy tym oferować wszystkie konieczne wartości odżywcze. Mowa tutaj przede wszystkim o białku, niezbędnym do budowania i utrzymania siły mięśni. Jakie zamienniki mięsa można znaleźć u naszych zachodnich sąsiadów?
- Tofu – czyli znany na całym świecie twarożek sojowy. Jest on dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, a dodatkowo ma neutralny smak. Dobrze komponuje się z różnorodnymi przyprawami, można go podsmażać, grillować, dusić, dodawać na surowo do sałatek czy zup.
- Tempeh – nieco podobny do tofu, ale ma od niego bardziej zwartą konsystencję. Duża ilość białka i błonnika sprawia, że jest zdrowy i syci na długo. Ma lekko orzechowy posmak, dlatego najlepiej komponuje się z sałatkami czy gulaszami.
- Seitan – pierwszy w naszym zestawieniu produkt nie-sojowy. Seitan wytwarza się z białka pszenicznego, a jego konsystencja sprawia, że wegetarianie chętnie formują z niego bezmięsne kotlety. Ma niewiele tłuszczu, dlatego jest zdrowym zamiennikiem mięsa. Być może Twój podopieczny go zna – seitan jest chętnie wykorzystywany przez niemieckich wegetarian.
- Burgery roślinne – to w połowie gotowe danie, które można kupić w sklepie i szybko przygotować po powrocie do domu. Zazwyczaj ich bazą jest soja, groch lub ciecierzyca, a smak nie odbiega zbytnio od tradycyjnego mięsnego kotleta.
- Rośliny strączkowe – fasola biała i czerwona, groch, soczewica, ciecierzyca. To doskonały bezmięsny dodatek do zup, sałatek, gulaszy i lubianych przez Niemców dań jednogarnkowych. Należy jednak uważać z ich ilością, gdyż w przypadku problemów żołądkowych mogą potęgować wzdęcia.
Produkty wegańskie w codziennej diecie seniora
Oprócz wegetarianizmu warto wyróżnić jeszcze jeden styl żywienia, a mianowicie weganizm. Czym one się od siebie różnią? Kuchnia wegetariańska rezygnuje jedynie z mięsa, czasami też z ryb, natomiast weganie nie jedzą niczego, co pochodzi od zwierząt. W ich diecie nie ma mleka krowiego czy koziego, nabiału, jajek i miodu. Osoby na diecie wegańskiej często więc decydują się na stosowanie zamienników. Mowa na przykład o mleku roślinnym (sojowym, ryżowym, migdałowym, kokosowym), wegańskich serach z oleju kokosowego, roślinnych wędlinach i jogurtach. Można je stosować także wtedy, gdy senior nie jest weganinem, ale na przykład ma alergię na białko mleka lub na jajka. Warto jedynie pamiętać, żeby produkty „mleczne” zawierały wapń i witaminy.
Jakie jeszcze produkty wegańskie można wprowadzić do diety podopiecznego? Przede wszystkim zdrowe źródła węglowodanów, czyli płatki i produkty zbożowe. Pamiętaj też o białku, błonniku i tłuszczach roślinnych. Znajdziesz je w nasionach, orzechach oraz suszonych owocach. Wszystkie wymienione produkty wegańskie i wegetariańskie bez problemu kupisz w niemal wszystkich niemieckich supermarketach (Edeka, Lidl, Aldi, Rewe) oraz przez Internet z dostawą do domu.
Kuchnia wegetariańska jest w Niemczech coraz popularniejsza. Także osoby starsze o wiele częściej rezygnują z mięsa, niż miało to miejsce jeszcze kilkanaście lat temu. Szeroki dostęp produktów bezmięsnych ułatwia stworzenie codziennego menu dla podopiecznego – wegetarianina. Dzięki temu prościej jest komponować posiłki, a dieta pozostaje bogata w witaminy i składniki odżywcze. W ten sposób można nie tylko zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, ale też z powodzeniem zmienić swoje nawyki żywieniowe.