SZUKASZ PRACY? Zadzwoń! 537 979 589 Telefon alarmowy dla opiekunek za granicą. Czynny 24h. - 535 228 007

Niemiecki dla opiekunek: gotowanie i jedzenie 

Jednym z obowiązków opiekunki osób starszych jest gotowanie a co za tym idzie robienie zakupów spożywczych. Dobrze zatem jest zapoznać się ze słownictwem związanym z tymi czynnościami w języku niemieckim. 

Zapraszamy na kolejną lekcję niemieckiego dla opiekunek, tym razem opisujemy czynności związane z gotowaniem, przedstawiamy również asortyment kuchenny. 

gotować

Zwroty związane z podawaniem posiłku, jedzeniem i gotowaniem:

  1. Woher wissen Sie, dass es meine Lieblingsspeise ist?
  2. Skąd Pani wie, że to jest moja ulubiona potrawa?
  3. Ihr Tochte hat es mir gesagt
  4. Pani córka mi to powiedział.
  5. Und was ist das?
  6. A co to jest jest?
  7. Welche Zutaten haben Sie benutzt? Es schmeckt hervorragend.
  8. Jakich składników Pani użyła? To smakuje wyśmienicie.
  9. Das ist wirklich lecker. Ich glaube nicht, dass Sie den Braten zum ersten Mal für mich gemacht haben. 
  10. To jest naprawdę pyszne. Nie wierzę, że przygotowywała Pani tę pieczeń dla mnie pierwszy raz.
  11. Ich habe es noch nie gegessen.
  12. Jeszcze nigdy tego nie jadłam.
  13. Also guten Appetit.
  14. W takim razie smacznego.
  15. Das schmeckt sehr gut.
  16. To mi bardzo smakuje.

jedzenie

1.Słownictwo opisujące asortyment kuchenny

  • der Teller [Czyt.: tela] – talerz
  • der Becher [Czyt.: beśa] – kubek
  • das Glas [Czyt.: glas] – szklanka
  • die Tasse [Czyt.: tase] – filiżanka
  • die Gabel [Czyt.: gabel] – widelec
  • das Messer [Czyt.: mesa] – nóż
  • der Löffel [Czyt.: lyfa] – łyżka
  • der Teelöffel [Czyt.: telyfel] – łyżeczka
  • die Kanne [Czyt.: kane] – dzbanek
  • die Schüssel [Czyt.: szysel] – miska

gotować

2.Słownictwo opisujące jedzenie 

  • die Hühnersuppe [Czyt.: hynazupe] – rosół z kury
  • die Gemüsesuppe [Czyt.: gemyzezupe] – zupa warzywna
  • die Tomatensuppe [Czyt.: tomatenzupe] – zupa pomidorowa
  • die Kartoffelsuppe [Czyt.: kartofelzupe] – zupa ziemniaczana
  • das Hähnchen [Czyt.: henśen] – kurczak
  • die Hähnchenbrust [Czyt.: henśenbrust] – pierś z kurczaka
  • die Hühnerkeule [Czyt.: hynakojle] – udko z kurczaka
  • das Schweinekotelett [Czyt.: szwajnekotlet] – kotlet schabowy
  • die Frikadelle [Czyt.: frikadele] – kotlet mielony
  • die Leber [Czyt.: lejba] – wątróbka
  • das Hackfleisch [Czyt.: hakflajsz] – mięso mielone
  • der Dorsch [Czyt.: dorsz] – dorsz
  • der Karpfen [Czyt.: karpfn] – karp
  • der Lachs [Czyt.: laks] – łosoś
  • die Makrele [Czyt.: makrele] – makrela
  • der Thunfisch [Czyt.: tunfysz] – tuńczyk
  • die Forelle [Czyt.: forele] – pstrąg
  • der Hering [Czyt.: hering] – śledź
  • die Brokkoli [Czyt.: brokoli] – brokuł
  • der Rosenkohl [Czyt.: rozenkol] – brukselka
  • der Blumenkohl [Czyt.: blumenkol] – kalafior
  • der Mais [Czyt.: majs] – kukurydza
  • die Karotte [Czyt.: karote] – marchewka
  • die Gurke [Czyt.: gurke] – ogórek
  • die Paprika [Czyt.: paprika] – papryka
  • die Tomate [Czyt.: tomate] – pomidor
  • die Champignons [Czyt.: szampinjons] – pieczarki
  • das Radieschen [Czyt.: radissien] – rzodkiewka
  • der Spinat [Czyt.: szpinat] – szpinak
  • die Spargel [Czyt.: szpargel] – szparagi
  • die Petersilie [Czyt.: petazilje] – pietruszka

kuchnia

  • der Lauch [Czyt.: lałh] – por
  • die Pommes[Czyt.: pomes] – frytki
  • die Knödel [Czyt.: knydel] – knedle
  • die Nudeln [Czyt.: nudeln] – makaron
  • die Bratkartoffeln [Czyt.: bratkartofeln] – smażone ziemniaki
  • der Kartoffelbrei [Czyt.: kartofelbraj] – puree ziemniaczane
  • die Buchweizengrütze [Czyt.: buhwajcengryce] – kasza gryczana
  • die Hirsegrütze [Czyt.: hirzegryce] – kasza jaglana
  • die Gerstengrütze [Czyt.: gerstengryce] – kasza jęczmienna
  • das Weißbrot [Czyt.: wajsbrot] – chleb jasny
  • das Schwarzbrot [Czyt.: szwarcbrot] – chleb ciemny
  • weichgekochtes Ei [Czyt.: wajśgekohtes aj] – jajko na miękko
  • hartgekochtes Ei [Czyt.: hartgekohtes aj] – jajko na twardo
  • der Maisbrei [Czyt.: majsbraj] – kaszka kukurydziana
  • der Grießbrei [Czyt.: grisbraj] – kasza manna
  • der Milchbrei [Czyt.: mylśbraj] – kaszka na mleku
  • der Reisbrei [Czyt.: rajsbraj] – kleik ryżowy
  • der Milchreis [Czyt.: mylśrajs] – ryż na mleku
  • die Hafenflocken [Czyt.: hafenfloken] – płatki owsiane
  • die Wurst [Czyt.: wurst] – kiełbasa
  • das Würstchen [Czyt.: wyrstśen] – parówka
  • der Schinken [Czyt.: szinken] – szynka
  • der Käse [Czyt.: kejze] – ser żółty
  • der Quark [Czyt.: kwark] – ser biały
  • der Schmelzkäse [Czyt.: szmelckejze] – ser topiony
  • der Hüttenkäse [Czyt.: hytenkejze] – serek „wiejski”/serek grani

jedzenie

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej lekcji niemiecki dla opiekunek jedzenie i zdrowe odżywianie.