Jednym z obowiązków opiekunki osób starszych jest gotowanie, a co za tym idzie, robienie zakupów spożywczych. Warto zatem zapoznać się ze słownictwem związanym z tymi czynnościami w języku niemieckim.
Zapraszamy na kolejną lekcję niemieckiego dla opiekunek. Tym razem opisujemy czynności związane z gotowaniem. Przedstawiamy również asortyment kuchenny.
Zwroty związane z podawaniem posiłku, jedzeniem i gotowaniem:
- Woher wissen Sie, dass es meine Lieblingsspeise ist?
- Skąd Pani wie, że to jest moja ulubiona potrawa?
- Ihr Tochte hat es mir gesagt
- Pani córka mi to powiedział.
- Und was ist das?
- A co to jest jest?
- Welche Zutaten haben Sie benutzt? Es schmeckt hervorragend.
- Jakich składników Pani użyła? To smakuje wyśmienicie.
- Das ist wirklich lecker. Ich glaube nicht, dass Sie den Braten zum ersten Mal für mich gemacht haben.
- To jest naprawdę pyszne. Nie wierzę, że przygotowywała Pani tę pieczeń dla mnie pierwszy raz.
- Ich habe es noch nie gegessen.
- Jeszcze nigdy tego nie jadłam.
- Also guten Appetit.
- W takim razie smacznego.
- Das schmeckt sehr gut.
- To mi bardzo smakuje.
1.Słownictwo opisujące asortyment kuchenny
- der Teller [Czyt.: tela] – talerz
- der Becher [Czyt.: beśa] – kubek
- das Glas [Czyt.: glas] – szklanka
- die Tasse [Czyt.: tase] – filiżanka
- die Gabel [Czyt.: gabel] – widelec
- das Messer [Czyt.: mesa] – nóż
- der Löffel [Czyt.: lyfa] – łyżka
- der Teelöffel [Czyt.: telyfel] – łyżeczka
- die Kanne [Czyt.: kane] – dzbanek
- die Schüssel [Czyt.: szysel] – miska
2.Słownictwo opisujące jedzenie
- die Hühnersuppe [Czyt.: hynazupe] – rosół z kury
- die Gemüsesuppe [Czyt.: gemyzezupe] – zupa warzywna
- die Tomatensuppe [Czyt.: tomatenzupe] – zupa pomidorowa
- die Kartoffelsuppe [Czyt.: kartofelzupe] – zupa ziemniaczana
- das Hähnchen [Czyt.: henśen] – kurczak
- die Hähnchenbrust [Czyt.: henśenbrust] – pierś z kurczaka
- die Hühnerkeule [Czyt.: hynakojle] – udko z kurczaka
- das Schweinekotelett [Czyt.: szwajnekotlet] – kotlet schabowy
- die Frikadelle [Czyt.: frikadele] – kotlet mielony
- die Leber [Czyt.: lejba] – wątróbka
- das Hackfleisch [Czyt.: hakflajsz] – mięso mielone
- der Dorsch [Czyt.: dorsz] – dorsz
- der Karpfen [Czyt.: karpfn] – karp
- der Lachs [Czyt.: laks] – łosoś
- die Makrele [Czyt.: makrele] – makrela
- der Thunfisch [Czyt.: tunfysz] – tuńczyk
- die Forelle [Czyt.: forele] – pstrąg
- der Hering [Czyt.: hering] – śledź
- die Brokkoli [Czyt.: brokoli] – brokuł
- der Rosenkohl [Czyt.: rozenkol] – brukselka
- der Blumenkohl [Czyt.: blumenkol] – kalafior
- der Mais [Czyt.: majs] – kukurydza
- die Karotte [Czyt.: karote] – marchewka
- die Gurke [Czyt.: gurke] – ogórek
- die Paprika [Czyt.: paprika] – papryka
- die Tomate [Czyt.: tomate] – pomidor
- die Champignons [Czyt.: szampinjons] – pieczarki
- das Radieschen [Czyt.: radissien] – rzodkiewka
- der Spinat [Czyt.: szpinat] – szpinak
- die Spargel [Czyt.: szpargel] – szparagi
- die Petersilie [Czyt.: petazilje] – pietruszka
- der Lauch [Czyt.: lałh] – por
- die Pommes[Czyt.: pomes] – frytki
- die Knödel [Czyt.: knydel] – knedle
- die Nudeln [Czyt.: nudeln] – makaron
- die Bratkartoffeln [Czyt.: bratkartofeln] – smażone ziemniaki
- der Kartoffelbrei [Czyt.: kartofelbraj] – puree ziemniaczane
- die Buchweizengrütze [Czyt.: buhwajcengryce] – kasza gryczana
- die Hirsegrütze [Czyt.: hirzegryce] – kasza jaglana
- die Gerstengrütze [Czyt.: gerstengryce] – kasza jęczmienna
- das Weißbrot [Czyt.: wajsbrot] – chleb jasny
- das Schwarzbrot [Czyt.: szwarcbrot] – chleb ciemny
- weichgekochtes Ei [Czyt.: wajśgekohtes aj] – jajko na miękko
- hartgekochtes Ei [Czyt.: hartgekohtes aj] – jajko na twardo
- der Maisbrei [Czyt.: majsbraj] – kaszka kukurydziana
- der Grießbrei [Czyt.: grisbraj] – kasza manna
- der Milchbrei [Czyt.: mylśbraj] – kaszka na mleku
- der Reisbrei [Czyt.: rajsbraj] – kleik ryżowy
- der Milchreis [Czyt.: mylśrajs] – ryż na mleku
- die Hafenflocken [Czyt.: hafenfloken] – płatki owsiane
- die Wurst [Czyt.: wurst] – kiełbasa
- das Würstchen [Czyt.: wyrstśen] – parówka
- der Schinken [Czyt.: szinken] – szynka
- der Käse [Czyt.: kejze] – ser żółty
- der Quark [Czyt.: kwark] – ser biały
- der Schmelzkäse [Czyt.: szmelckejze] – ser topiony
- der Hüttenkäse [Czyt.: hytenkejze] – serek „wiejski”/serek grani
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej lekcji: niemiecki dla opiekunek jedzenie i zdrowe odżywianie.