SZUKASZ PRACY? 71 75 88 130 Telefon alarmowy 24H dla opiekunek - 71 72 42 989

Niemiecki dla opiekunek: jedzenie

Niemieckie słówka związane z kuchnią i jedzeniem

W dzisiejszym wpisie z serii „Niemiecki dla opiekunek” skupimy się na słownictwie, które bez wątpienia przyda się każdemu, kto wyjeżdża do Niemiec. Będzie to słownictwo związane z kuchnią i jedzeniem. Poznaj nazwy naczyń kuchennych oraz popularnych dań (zarówno śniadaniowych jak i obiadowych). Poniżej nasz tematyczny kolejna część zawierająca słownik polsko niemiecki dla opiekunek osób starszych.

naczynia po niemiecku

Naczynia po niemiecku:

  • der Teller [Czyt.: tela] – talerz
  • der Becher [Czyt.: beśa] – kubek
  • das Glas [Czyt.: glas] – szklanka
  • die Tasse [Czyt.: tase] – filiżanka
  • die Gabel [Czyt.: gabel] – widelec
  • das Messer [Czyt.: mesa] – nóż
  • der Löffel [Czyt.: lyfa] – łyżka
  • der Teelöffel [Czyt.: telyfel] – łyżeczka
  • die Kanne [Czyt.: kane] – dzbanek
  • die Schüssel [Czyt.: szysel] – miska

Dania śniadaniowe po niemiecku:

  • der Maisbrei [Czyt.: majsbraj] – kaszka kukurydziana
  • der Grießbrei [Czyt.: grisbraj] – kasza manna
  • der Milchbrei [Czyt.: mylśbraj] – kaszka na mleku
  • der Reisbrei [Czyt.: rajsbraj] – kleik ryżowy
  • der Milchreis [Czyt.: mylśrajs] – ryż na mleku
  • die Hafenflocken [Czyt.: hafenfloken] – płatki owsiane
  • die Wurst [Czyt.: wurst] – kiełbasa
  • das Würstchen [Czyt.: wyrstśen] – parówka
  • der Schinken [Czyt.: szynken] – szynka
  • der Käse [Czyt.: kejze] – ser żółty
  • der Quark [Czyt.: kwark] – ser biały
  • der Schmelzkäse [Czyt.: szmelckejze] – ser topiony
  • der Hüttenkäse [Czyt.: hytenkejze] – serek „wiejski”/serek grani
  • weichgekochtes Ei [Czyt.: wajśgekohtes aj] – jajko na miękko
  • hartgekochtes Ei [Czyt.: hartgekohtes aj] – jajko na twardo

jajko na twardo

Popularne dania obiadowe po niemiecku:

  • die Hühnersuppe [Czyt.: hynazupe] – rosół z kury
  • die Gemüsesuppe [Czyt.: gemyzezupe] – zupa warzywna
  • die Tomatensuppe [Czyt.: tomatenzupe] – zupa pomidorowa
  • die Kartoffelsuppe [Czyt.: kartofelzupe] – zupa ziemniaczana
  • das Hähnchen [Czyt.: henśen] – kurczak
  • die Hähnchenbrust [Czyt.: henśenbrust] – pierś z kurczaka
  • die Hühnerkeule [Czyt.: hynakojle] – udko z kurczaka
  • das Schweinekotelett [Czyt.: szwajnekotlet] – kotlet schabowy
  • die Frikadelle [Czyt.: frikadele] – kotlet mielony
  • die Leber [Czyt.: lejba] – wątróbka
  • das Hackfleisch [Czyt.: hakflajsz] – mięso mielone
  • die Pommes frites [Czyt.: pom frit] – frytki

kasza po niemiecku

Dodatki obiadowe:

  • die Knödel [Czyt.: knydel] – knedle
  • die Nudeln [Czyt.: nudeln] – makaron
  • die Bratkartoffeln [Czyt.: bratkartofeln] – smażone ziemniaki
  • der Kartoffelbrei [Czyt.: kartofelbraj] – puree ziemniaczane
  • die Buchweizengrütze [Czyt.: buhwajcengryce] – kasza gryczana
  • die Hirsegrütze [Czyt.: hirzegryce] – kasza jaglana
  • die Gerstengrütze [Czyt.: gerstengryce] – kasza jęczmienna

Gatunki ryb po niemiecku:

  • der Dorsch [Czyt.: dorsz] – dorsz
  • der Karpfen [Czyt.: karpfn] – karp
  • der Lachs [Czyt.: laks] – łosoś
  • die Makrele [Czyt.: makrele] – makrela
  • der Thunfisch [Czyt.: tunfysz] – tuńczyk
  • die Forelle [Czyt.: forele] – pstrąg
  • der Hering [Czyt.: hering] – śledź

brokuly

Warzywa po niemiecku:

  • die Brokkoli [Czyt.: brokoli] – brokuł
  • der Rosenkohl [Czyt.: rozenkol] – brukselka
  • der Blumenkohl [Czyt.: blumenkol] – kalafior
  • der Mais [Czyt.: majs] – kukurydza
  • die Karotte [Czyt.: karote] – marchewka
  • die Gurke [Czyt.: gurke] – ogórek
  • die Paprika [Czyt.: paprika] – papryka
  • die Tomate [Czyt.: tomate] – pomidor
  • die Champignons [Czyt.: szampinjons] – pieczarki
  • das Radieschen [Czyt.: radisćen] – rzodkiewka
  • der Spinat [Czyt.: szpinat] – szpinak
  • die Spargel [Czyt.: szpargel] – szparagi
  • die Petersilie [Czyt.: petazilje] – pietruszka
  • der Lauch [Czyt.: lałh] – por

Rodzaje chleba:

  • das Weißbrot [Czyt.: wajsbrot] – chleb jasny
  • das Schwarzbrot [Czyt.: szwarcbrot] – chleb ciemny