Niskie, zimowe temperatury potrafią mocno dać się we znaki. Opieka seniora w tym okresie wymaga szczególnej dbałości o odpowiednią ilość ubrań, a także właściwą dietę. W tym czasie ilość ruchu jest ograniczona. Lubiane przez starsze osoby spacery są znacznie krótsze, niż latem czy choćby jesienią.
Opiekunka powinna w tym czasie zadbać o to, by w jadłospisie podopiecznego nie zabrakło ciepłych posiłków. Warto też przygotować rozgrzewające napoje dla seniora . Oto kilka propozycji przepisów, które możesz wykorzystać, jeśli seniorowi znudzi się klasyczna herbata z cytryną i miodem. Tą z kolei wzbogacić można jeszcze o imbir i kurkumę, które pomogą w ochronie seniora przed infekcjami.
Pamiętaj, by upewnić się, że senior nie ma żadnych przeciwskazań odnośnie spożywania poszczególnych składników napoju.
Jagertee (herbata alpejskich myśliwych)
Inna nazwa tego napoju to Jagatee – wersja nazwy zależna jest od regionu. Jest to napój alkoholowy, więc należy się upewnić, czy leki przyjmowane przez podopiecznego nie wykluczają tego typu trunków.
Na cztery porcje potrzeba nam:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty
- 250 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 250 ml soku pomarańczowego
- skórka z pomarańczy
- 4 łyżki miodu
- 50 ml schnappsa owocowego
- 50 ml rumu
- cynamon – 1 laska
- anyż – 1 gwiazdka
- goździki – 3 sztuki
- czarny pieprz – 4 ziarenka
- wrzątek (250 ml)
Należy zaparzyć herbatę wrzątkiem i odczekać 2 minuty. Następnie w rondelku prawie do wrzenia doprowadzić na wolnym ogniu skórkę pomarańczową, wino oraz przyprawy. Do nich należy dodać miód, sok oraz herbatę (przepuszczoną przez sitko by zatrzymać fusy). Dodajemy schnappsa i rum i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do kubków. Napój przyrządzać należy tuż przed spożyciem.
Gorąca lemoniada z masłem
Nie jest to kuchnia niemiecka, ale przepis zdecydowanie wart jest wypróbowania!
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki wody
- ¾ szklanki soku wyciśniętego z cytryny
- ⅔ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki skórki cytrynowej (startej)
- cynamon (4 całe laski – opcjonalnie)
- łyżka masła
Gotujemy w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i skórkę, cały czas mieszając. Pilnujemy jednak, by napar był gorący, ale nie wrzący. W kubkach umieszczamy masło, po czym zalewamy je przygotowanym masłem. Można podawać z cynamonem.
Grzaniec jabłkowy
Do przygotowania 2 porcji tego aromatycznego napoju potrzeba:
- pół litra soku z jabłek
- 2 laski cynamonu
- goździki (kilka sztuk)
- kawałek świeżego imbiru (obranego)
- skórka z połówki pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
Soki jabłkowy i pomarańczowy wlewamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki i gotując na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do najmniejszej możliwej wielkości i podgrzewamy jeszcze kilka minut.