SZUKASZ PRACY? 71 75 88 130 Telefon alarmowy 24H dla opiekunek - 535 228 007

Dieta w niewydolności nerek

Niewydolność nerek jest poważnym, często przewlekłym schorzeniem. Dotyka wielu ludzi, a najbardziej narażeni na nią są seniorzy. W chorobie nerek kluczową rolę ma odpowiednie odżywianie, czyli tak zwana dieta nerkowa. Choremu należy zapewnić prawidłową podaż makro- i mikroelementów w zbilansowanym jadłospisie. Tylko w ten sposób można wpłynąć na poprawę jakości życia seniora. Zobacz, jak skomponować menu podopiecznego.

Czym jest niewydolność nerek?

Przewlekła niewydolność nerek jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Szacuje się, że w Niemczech występuje ona nawet u 30% seniorów, czyli osób powyżej 65. roku życia. Opiekunowie osób starszych często znają ten problem, ale nie zawsze wiedzą, jak w takiej sytuacji postępować. Warto wiedzieć, jak się objawia przewlekła niewydolność nerek, zwłaszcza, że niekiedy występuje ona w postaci utajonej. W trakcie przebiegu choroby zanika zdolność nerek do pełnego oczyszczania organizmu z nagromadzonych toksyn. Zazwyczaj dotyczy to nadmiaru potasu, fosforu i sodu. Przyczyną zachorowania na niewydolność nerek są:

  • nieleczona kamica nerkowa,
  • zakażenie dróg moczowych,
  • powikłania cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego.

Dieta w niewydolności nerek jest bardzo ważna. Polega ona na unikaniu produktów nadmiernie obciążających nerki. To pomaga pacjentowi odzyskać dobre samopoczucie. Nieprzestrzeganie zasad diety nerkowej prowadzi do dolegliwości takich jak: ból głowy, nudności, wymioty i ogólne osłabienie organizmu.

niewydolność nerek

Rozwiązaniem dla seniora jest dieta nerkowa

Jeśli Twój podopieczny cierpi na niewydolność nerek, warto wiedzieć, jak mu pomóc. Odpowiednia dieta to klucz do sukcesu. Dlaczego? Podczas procesu trawienia białka z organizmu wydzielane są produkty uboczne przemiany materii. Są to: puryny, mocznik i kreatynina. U zdrowych ludzi wszystkie wydalane są wraz z moczem. W przypadku osób chorych na przewlekłą niewydolność nerek wydalanie toksyn jest zaburzone. W efekcie może dojść do zatrucia organizmu, gdyż stężenie toksycznych substancji jest za wysokie. Pojawiają się takie dolegliwości, jak kolka nerkowa. Dieta skomponowana w odpowiedni sposób pomoże się przed nią ustrzec.

Wielu opiekunów osób starszych zadaje sobie pytanie: jaka dieta na kamicę nerkową jest najlepsza? Podpowiadamy: taka, w której organizmowi dostarcza się mniej białka. Produkty wysokobiałkowe zawierają dużą ilość fosforu. A jak już wcześniej wspomnieliśmy, jego nadmiar jest szkodliwy dla chorego. Osoby cierpiące na niewydolność nerek powinny więc ograniczyć dzienną ilość spożywanego białka do maksymalnie 0,8 g na kilogram masy ciała. Tłuszcze mają za to stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania, a węglowodany (głównie te złożone) – 50-60%.

dieta nerkowa

Dieta nerkowa: przykładowy jadłospis dla chorego

Seniorom cierpiącym na przewlekłą niewydolność nerek zaleca się zrezygnowanie ze spożywania produktów z wysoką zawartością fosforu i potasu. Należy także zachować ostrożność w podawaniu kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. W tym celu dobrze będzie wykluczyć z diety osób starszych potrawy kiszone. Choremu nie służą też silnie przetworzone produkty.

Oto posiłki, które dostarczą podopiecznemu energii:

Śniadanie: kawa zbożowa czarna, chleb niskobiałkowy, masło, polędwica, sałata zielona

Drugie śniadanie: chleb niskobiałkowy, masło, sałatka jarzynowa

Obiad: krupnik z ziemniakami, naleśniki z musem jabłkowym

Podwieczorek: pomarańcza

Kolacja: herbata owocowa, bułka, masło, pasta warzywna

niewydolność nerek

Co jeść przy diecie nerkowej?

Dieta nerkowa opiera się na kilku ważnych zasadach. Pierwsza z nich to zamiana mleka krowiego i jajka na inne źródła białka. W przypadku jajek mogą to być na przykład: mąka ziemniaczana lub sojowa, dojrzałe banany. Są niezastąpione przy tworzeniu ciast, kotletów i placków. Krowie mleko natomiast można zastąpić mlekiem roślinnym: sojowym, ryżowym, migdałowym albo kokosowym. Drugi punkt to zrezygnowanie z tłuszczów nasyconych i produktów zawierających cholesterol. Zamiast nich wzbogać dietę seniora w źródła tłuszczów nienasyconych, takich jak ryby i oliwa z oliwek.

Ważne jest również picie wody, szczególnie przy kamicy nerkowej. Dieta powinna obfitować w wodę o niskim stopniu mineralizacji. A ile należy pić? Eksperci zalecają spożywać tyle wody, aby mocz miał jasny kolor. Przy niewydolności nerek niekorzystnie działa też zbyt duża ilość soli w potrawach. Nadmiar sodu gromadzi się bowiem w organizmie, co powoduje zatrzymywanie wody, obrzęki czy nadciśnienie tętnicze. Spożycie soli nie powinno więc przekraczać 5 g, czyli 1 łyżeczki na dobę. Tylko wtedy dieta nerkowa będzie całkowicie skuteczna.