SZUKASZ PRACY? 71 75 88 130 Telefon alarmowy 24H dla opiekunek - 535 228 007

Jak radzić sobie z brakiem apetytu u seniora?

Jedną z częstych dolegliwości wieku starczego jest brak apetytu u seniora. Osoba starsza może odmawiać przyjmowania pokarmu, niezależnie od jego rodzaju. Czasami rezygnuje również z potraw, które kiedyś uwielbiała. To duży problem nie tylko dla samego seniora, ale także dla jego rodziny oraz opiekunki. Jeśli stan ten utrzymuje się przez dłuższy czas, może prowadzić do niedożywienia. A to z kolei stanowi poważne zagrożenie zdrowia i życia. Sprawdź, jak możesz pomóc podopiecznemu przy utracie apetytu i na powrót zachęcić go do jedzenia.

Co jest powodem niechęci do jedzenia u starszych osób?

Wraz z upływem lat zmienia się funkcjonowanie organizmu seniora. Jedną z zachodzących zmian są właśnie zaburzenia apetytu. Winę ponosi spowolnienie metabolizmu – osoba starsza potrzebuje mniejszej ilości kalorii, niż młodsza. Wpływ na apetyt mają też:

  • przewlekłe choroby, na które cierpi senior,
  • nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego,
  • brak uzębienia.

W efekcie podopieczny może odmawiać zjedzenia nawet najsmaczniejszych potraw.

Zdarza się również, że problemy z apetytem są ukryte w psychice starszej osoby. Wśród seniorów nie brakuje osób z depresją lub ogólnym złym stanem psychicznym. Rolą opiekunki osób starszych jest więc zadbanie o to, by podopieczny czuł się potrzebny i zrozumiany. To początek drogi do sukcesu. Później można przejść do pracy nad zwiększeniem apetytu seniora.

opiekunka osób starszych

Stały brak apetytu u seniora prowadzi do poważnych chorób

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, trwały brak apetytu u starszej osoby jest prostą drogą do niedożywienia. Jest to stan niezwykle niebezpieczny, gdyż zmierza wprost do wyniszczenia organizmu. W skrajnych przypadkach może skończyć się śmiercią. Senior przyjmuje mniej pokarmów, a więc nie dostarcza sobie niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ich nieobecność w organizmie powoduje rozmaite dolegliwości. Są to chociażby:

  • niedokrwistość, czyli schorzenie spowodowane niedoborem żelaza. Jej objawami są przewlekłe zmęczenie i problemy z koncentracją,
  • zaburzenia rytmu serca – wynik niedoboru magnezu i potasu,
  • niedobór wapnia i witaminy D: ich brak może skutkować osteoporozą,
  • słabsza odporność organizmu,
  • mniejsza wydolność – senior jest o wiele bardziej podatny na zmęczenie,
  • spadek wagi, a dokładnie masy mięśniowej (skutek niedoboru białka),
  • mniejsza tolerancja na leki, co utrudnia skuteczne leczenie przewlekłych chorób.

brak apetytu u seniora

Dowiedz się, jak możesz pomóc swojemu podopiecznemu

Co zrobić, gdy senior niechętnie patrzy na podane mu jedzenie? Na samym początku warto zbadać przyczynę braku apetytu. Jeżeli ma on związek z chorobą, dobrze będzie skontaktować się z lekarzem podopiecznego. Specjalista wdroży odpowiednie leczenie. Dobrym pomysłem jest zwiększenie częstotliwości posiłków. Osoba starsza powinna jeść 5-6 razy na dobę, co 2-3 godziny. Należy podawać małe porcje. Niezwykle ważna jest też atmosfera towarzysząca siadaniu do stołu. Warto jeść razem z seniorem, aby nie czuł się samotny.

Zmiana nawyków żywieniowych to nie wszystko. Także odpowiednio dobrana aktywność fizyczna doskonale działa na apetyt. Dla seniora polecane są przede wszystkim spacery na świeżym powietrzu. Jeśli podopieczny jest sprawny fizycznie (i lekarz da zielone światło) można wprowadzić również bardziej zaawansowane treningi. Dobrze sprawdza się zwłaszcza pływanie lub nordic walking. A po treningu, zwłaszcza zimą, przygotuj aromatyczne i smaczne napoje dla seniora – rozgrzeją i wzmocnią apetyt na główny posiłek.

aktywność seniora

Czym pobudzić apetyt u seniora? Oto kilka rad

Na zwiększenie apetytu największy wpływ ma odpowiednia dieta osób starszych. Jeśli to Tobie pozostawiono wolną rękę w komponowaniu menu, zwróć uwagę na kilka spraw. Po pierwsze, jadłospis powinien być prawidłowo zbilansowany. Musi dostarczać organizmowi seniora wszystkich potrzebnych witamin i minerałów.

Najlepszym wyjściem będzie przygotowywanie posiłków lekkostrawnych, gotowanych lub pieczonych. Niech ich bazą będą świeże warzywa, mięsa, ryże, kasze. Oprócz tego przynajmniej dwa razy w tygodniu podaj podopiecznemu potrawę rybną. W diecie seniora lepiej unikać produktów wysoko przetworzonych i konserwantów. Zamiast tego postaw na aromatyczne przyprawy. Papryka, chrzan, liść laurowy, zioła – wszystkie te produkty pomagają zaostrzyć apetyt. Ich niepowtarzalny zapach sprawi, że posiłki spotkają się z aprobatą podopiecznego.