SZUKASZ PRACY? Zadzwoń! 71 75 88 130 Telefon alarmowy dla opiekunek za granicą. Czynny 24h. - 535 228 007

Niemiecki dla opiekunek: jedzenie i zdrowe odżywianie

Niemieckie słówka określające zdrowe odżywianie

Kilka lekcji temu zajmowaliśmy się postanowieniami noworocznymi. Dla wielu jest to temat związany ze zdrowym odżywianiem. Dlatego dziś skupimy się właśnie na tym zagadnieniu. Naucz się, jak po niemiecku nazywać zdrowe produkty oraz w jaki sposób można mówić o zdrowych nawykach żywieniowych.

owoce po niemiecku

Produkty węglowodanowe:

  • das Vollkornbrot [das folkornbrot] – chleb pełnoziarnisty
  • der Reis [dea rajs] – ryż
  • die Nudeln [di nudeln] – makaron
  • die Kleie [di klaje] – otręby
  • die Haferflocken [di hafafloken] – płatki owsiane

Rodzaje kasz po niemiecku:

  • die Buchweizengrütze [di buhwajcengryce] – kasza gryczana
  • die Hirsegrütze [di hirzegryce] – kasza jaglana
  • die Gerstengrütze [di gerstengryce] – kasza jęczmienna

Owoce po niemiecku:

  • das Obst [das obst] – owoce
  • die Erdbeere [di ertbejre] – truskawka
  • die Himbeere [di hymbejre] – malina
  • die Zitrone [di citrone] – cytryna
  • die Banane [di banane] – banan
  • der Apfel [dea apfel] – jabłko
  • die Birne [di byrne] – gruszka

zdrowe jedzenie

Warzywa po niemiecku:

  • das Gemüse [das gemyze] – warzywa
  • die Karotte [di karote] – marchew
  • die Gurke [di gurke] – ogórek
  • die Tomate [di tomate] – pomidor
  • die Zwiebel [di cfibel] – cebula
  • der Knoblauch [dea knoblałh] – czosnek

Zdrowe produkty:

  • das Olivenöl [das oliwenyl]– oliwa z oliwek
  • der Quark [dea kwark] – twaróg
  • der Naturjoghurt [dea natułajogurt] – jogurt
  • der Honig [dea honyś] – miód
  • bittere Schokolade [bytere szokolade] – czekolada gorzka
  • der Fisch [dea fysz] – ryba

Określenia związane z wartością odżywczą:

  • das Eiweiß [das ajwajs] – białko
  • die Kohlenhydrate [di kolenhydrate] – węglowodany
  • die Fettsäure [di fetsojre] – kwasy tłuszczowe
  • die Vitamine [di witamine] – witaminy

warzywa niemiecki

Określanie kaloryki potraw po niemiecku:

  • kalorienreich [kalorijenrajś] – wysokokaloryczny
  • kalorienarm [kalorijenarm] – niskokaloryczny
  • vollwertig [folwertyś] – pełnowartościowy

Zalecenia związane ze zdrowym odżywianiem:

  • den Fettkonsum ein|schränken [dejn fetkonsum ajnszrenken] – ograniczyć spożywanie tłuszczu
  • Zucker und Salz meiden [cuka unt zalc majden] – unikać cukru i soli
  • ausreichend Wasser trinken [ałsrajśent wasa trynken] – pić wystarczająco dużo wody
  • Lebensmittel mit geringem Zuckeranteil wählen [lejbensmytel myt geringem cukaantajl wejlen] – wybierać produkty z małą zawartością cukru
  • kleine Portionen verzehren [klajne pocjonen feacejren] – jeść małe porcje

zdtowe danie

Inne zwroty związane ze zdrowym odżywianiem:

  • Wert auf gesunde Ernährung legen [wert ałf gezunde ernejrunk lejgen] – kłaść wagę na zdrowe odżywianie
  • Fertigprodukte enthalten viele ungesunde Zusätze [fertyśprodukte enthalten file ungezunde cuzece] – gotowe produkty zawierają wiele niezdrowych dodatków
  • Konservierungsstoffe und künstliche Farbstoffe [konsawirunksztofe unt kynstlyśe fabsztofe] – substancje konserwujące i sztuczne barwniki
  • guten Einfluss auf die Verdauung haben [guten ajnflus ałf di feadałunk haben] – mieć dobry wpływ na trawienie

Jedzeniem po niemiecku zajmowaliśmy się również w innej lekcji tej serii.

Niemiecki dla opiekunek: jedzenie i zdrowe odżywianie | Veritas Opieka
SZUKASZ PRACY? Zadzwoń! 71 75 88 130 Telefon alarmowy dla opiekunek za granicą. Czynny 24h. - 535 228 007

Niemiecki dla opiekunek: jedzenie i zdrowe odżywianie

Niemieckie słówka określające zdrowe odżywianie

Kilka lekcji temu zajmowaliśmy się postanowieniami noworocznymi. Dla wielu jest to temat związany ze zdrowym odżywianiem. Dlatego dziś skupimy się właśnie na tym zagadnieniu. Naucz się, jak po niemiecku nazywać zdrowe produkty oraz w jaki sposób można mówić o zdrowych nawykach żywieniowych.

owoce po niemiecku

Produkty węglowodanowe:

  • das Vollkornbrot [das folkornbrot] – chleb pełnoziarnisty
  • der Reis [dea rajs] – ryż
  • die Nudeln [di nudeln] – makaron
  • die Kleie [di klaje] – otręby
  • die Haferflocken [di hafafloken] – płatki owsiane

Rodzaje kasz po niemiecku:

  • die Buchweizengrütze [di buhwajcengryce] – kasza gryczana
  • die Hirsegrütze [di hirzegryce] – kasza jaglana
  • die Gerstengrütze [di gerstengryce] – kasza jęczmienna

Owoce po niemiecku:

  • das Obst [das obst] – owoce
  • die Erdbeere [di ertbejre] – truskawka
  • die Himbeere [di hymbejre] – malina
  • die Zitrone [di citrone] – cytryna
  • die Banane [di banane] – banan
  • der Apfel [dea apfel] – jabłko
  • die Birne [di byrne] – gruszka

zdrowe jedzenie

Warzywa po niemiecku:

  • das Gemüse [das gemyze] – warzywa
  • die Karotte [di karote] – marchew
  • die Gurke [di gurke] – ogórek
  • die Tomate [di tomate] – pomidor
  • die Zwiebel [di cfibel] – cebula
  • der Knoblauch [dea knoblałh] – czosnek

Zdrowe produkty:

  • das Olivenöl [das oliwenyl]– oliwa z oliwek
  • der Quark [dea kwark] – twaróg
  • der Naturjoghurt [dea natułajogurt] – jogurt
  • der Honig [dea honyś] – miód
  • bittere Schokolade [bytere szokolade] – czekolada gorzka
  • der Fisch [dea fysz] – ryba

Określenia związane z wartością odżywczą:

  • das Eiweiß [das ajwajs] – białko
  • die Kohlenhydrate [di kolenhydrate] – węglowodany
  • die Fettsäure [di fetsojre] – kwasy tłuszczowe
  • die Vitamine [di witamine] – witaminy

warzywa niemiecki

Określanie kaloryki potraw po niemiecku:

  • kalorienreich [kalorijenrajś] – wysokokaloryczny
  • kalorienarm [kalorijenarm] – niskokaloryczny
  • vollwertig [folwertyś] – pełnowartościowy

Zalecenia związane ze zdrowym odżywianiem:

  • den Fettkonsum ein|schränken [dejn fetkonsum ajnszrenken] – ograniczyć spożywanie tłuszczu
  • Zucker und Salz meiden [cuka unt zalc majden] – unikać cukru i soli
  • ausreichend Wasser trinken [ałsrajśent wasa trynken] – pić wystarczająco dużo wody
  • Lebensmittel mit geringem Zuckeranteil wählen [lejbensmytel myt geringem cukaantajl wejlen] – wybierać produkty z małą zawartością cukru
  • kleine Portionen verzehren [klajne pocjonen feacejren] – jeść małe porcje

zdtowe danie

Inne zwroty związane ze zdrowym odżywianiem:

  • Wert auf gesunde Ernährung legen [wert ałf gezunde ernejrunk lejgen] – kłaść wagę na zdrowe odżywianie
  • Fertigprodukte enthalten viele ungesunde Zusätze [fertyśprodukte enthalten file ungezunde cuzece] – gotowe produkty zawierają wiele niezdrowych dodatków
  • Konservierungsstoffe und künstliche Farbstoffe [konsawirunksztofe unt kynstlyśe fabsztofe] – substancje konserwujące i sztuczne barwniki
  • guten Einfluss auf die Verdauung haben [guten ajnflus ałf di feadałunk haben] – mieć dobry wpływ na trawienie

Jedzeniem po niemiecku zajmowaliśmy się również w innej lekcji tej serii.